Hírlevél, e-mail és néhány trükk (avagy "Löncshúst valaki?")

Motto: "A TavIR oldal soha nem küld kéretlen levelet és védi az oldalon levő adatokat..."

"A Spam (hivatalosan írva: SPAM) a fűszeres szalonnából (SPiced HAM) származik. Ez egy előfőzött húskészítmény-konzerv, amelyeket a Hormel Foods Corporation először 1937-ben dobott piacra. A konzerv a szokásos összetételű - mindent bele típusú: apróra vágott sertés lapocka hús, húsdarabok, sonka hozzáadásával, só, víz, módosított burgonyakeményítővel (mint kötőanyaggal) és a nátrium-nitrit tartósítószerrel készül. Végül az egész valamilyen kocsonyás anyaggal vagy aszpikos bevonattal éri el végső állagát. Szeletelve vagy továbbfeldolgozva is fogyasztható :). A termék részévé vált sok viccnek és városi legendák övezik ezt a titokzatos húst, amelynek eredménye immár teljesen el is rugaszkodott a löncshústól."

 

Hogyan kerül a mikrokontrollerek közé a SPAM?

Néhány szolgáltatótól a küldött email-ek visszapattannak. Jellemzően ilyenek a freemail.hu, a citromail.hu és a vipmail.hu végű mailcímek. Ezek használata esetén a SPAM mappában landolnak a TavIR oldalról küldött levelek - legyen szó akár fórum-értesítőről, regisztrációról vagy hírlevélről... Ám sokszor nem is egyszerűen a SPAM mappában kell a leveleket keresnünk, hanem az email-szolgáltató a levelet egyszerűen visszadobja.

Ezen esetek kivédésére az adott levelezőrendszer honlapján beállítható a *@tavir.hu címről jövő levelek beengedése, úgynevezett fehér-listára való felvétellel (ezt white-list néven is megtalálhatjuk a levelezőrenmdszerekben).

Miért nem jó, ha a leveleket nem kapjuk meg? Hiszen így a feliratkozás az értelmét veszti el: feliratkozni egy olyan oldalra, ahonnan az információkat egyből a kukába dobom?

"De mi az a SPAM még és mire jó nekem?"

A SPAM többféle dolgot is jelent, ezek egymásból alakultak folyamatosan. A SPAM - a bevezetőben is említetten - az angol nyevterületről származik, a szó eredete egy angol konzervként forgalmazott hústermék (Spiced Pork And Ham), mely egy angol komikus filmjelenet (a Monty Python’s Flying Circus egyik epizódja) alapján lett a „ránk erőltetett valami” jelölője.

A kéretlenül kapott levelek története talán erre a jelenetre vezethető vissza. Kapsz valamit, amit nem kértél...

Az első kéretlen email a hőskorban már megjelent. Az elsőt még 1978. május 3-án küldték szét 320 embernek. Ez egy kéretlen reklámmeghívó volt a DEC20 számítógép és a TOPS-20 operációs rendszerének bemutatójára. A levél óriási botrányt keltett, ugyanis a címlistát az ARPANET rendszeréből (az internet zárt körűen működő elődje, melyet katonai célokra fejlesztettek) szerezték, ez pedig a szabályzat súlyos megsértése volt.

U.i. (kiegészítés): A SPAM-ot itthon löncshúsnak fordíthatnánk. Ez a ami a spiced pork and ham (fűszerezett sertéshús és sonka) rövidítése. És a mai napig lehet kapni:). Eredeti és gúnynevén is sokfele ismerik: Hormel Spiced Ham, Shoulder of Pork and Ham, Spiced Pork And Ham; Something Posing As Meat, Special Purpose Army Meat). 1937. júlis 5-én jelent meg a boltok polcain, de igazán elterjedni a II. világháború alatt tudott a hadsereg élelmezésének köszönhetően. Ám ha a gyártó céget keresed: Hormel Foods Corporation, Austin, Minnesota, USA.

 

Beállítás

A levelezőrendszereinket beállíthatjuk, hogy ne a kukában végezze vagy visszadobva ne találjuk meg a leveleinket. A finomhangolást számos levelezőrendszerre megtehetjük:, hogy a SPAM távol maradjon, de a TavIR levelek bejussanak:

Hotmail

1.Nyissa meg a levelet
2.Kattintson a "save address" a fejlécben
3.Kattintson az "ok" gombra

A Hotmailben lehetősége van arra is, hogy minden TavIR-ról érkező levelet hozzáadjon a megbízható küldőkhöz. Ezt egyszerűen be lehet állítani, a képernyő jobb oldalán található "Options" menüpontra kattintva, majd a "Mail" menüponton belül a "Junk E-mail protection" / "Safe List" menüpontjában megadva a tavir.hu címet a "Type an address or domain:" mezőben. Végül az érvényesítéshez elég az "Add" gombra kattintani.

Hotmail − Levélszemét (spam) mappa használata

Erre akkor van szükség, ha a kapott levél már a SPAM/Levélszemét mappába került:
1. Kattintson a "Levélszemét" mappára, ellenőrizze, hogy a várt levél ide érkezett-e. Ha igen - jelölje meg a feladó neve előtti pipával.
2. Kattintson jobb egérgombbal a kijelölt soron és a legördülő menüből válassza a "Nem levélszemét" pontot. A "Levélszemét" mappából így a "Beérkezett üzenet"-be kerül át a levél.

Gmail

1. Nyissa meg a levelet
2. Kattintson a levél fejlécétől jobbra, a "Reply" ("Válasz") felirat melletti lefelé mutató nyílra,
3. Kattintson az "add [pl. TavIR] to contacts list" (magyar verzió esetén: "[pl. TavIR] hozzáadása a Címtárhoz")

Gmail − Levélszemét (spam) mappa használata

1. Kattintson a további "Spam" mappára, ellenőrizze, hogy a TavIR-tól kapott levél ide érkezett-e: ha igen nyissa meg innen.
2. Kattintson a "Nem spam" gombra a levél felett középen. A "Spam" mappából így a "Beérkező levelek" közé kerül át a levél.

Vipmail

1. Nyissa meg a levelet,
2. Kattintson a "Hozzáadás a címjegyzékhez" linkre,
3. A felugró ablakban kattintson a "Mentés" gombra.

Vipmail − Levélszemét (spam) mappa használata

1. Kattintson a "Spam" mappára, ellenőrizze, hogy a TavIR-tól kapott levél ide érkezett-e: ha igen jelölje meg a feladó neve előtti pipával,
2. Kattintson az "Ez nem spam" gombra a levél felett középen. A "Spam" mappából így az "Érkezett"-ek közé kerül át a levél.

CitroMail

1. Nyissa meg a levelet,
2. Kattintson a "Felvétel a címjegyzékbe" linkre,
3. A felugró ablakban kattintson a "Mentés" gombra.

CitroMail − Levélszemét (spam) mappa használata

1. Kattintson a "Kéretlen levelek" mappára, ellenőrizze, hogy a levél ide érkezett-e: ha igen jelölje meg a feladó neve előtti pipával.
2. Kattintson az "Áthelyez a Beérkezett-be" (középen fent lévő menüpont),
3. A "Kéretlen levelek" mappából így az "Beérkezett levelek" közé átkerül a levél.

FreeMail

1. Nyissa meg a levelet,
2. Kattintás a feladó e-mail címére és válassza a "Címtárba ment" gombot.

FreeMail − Levélszemét (spam) mappa használata

1. Kattintás a "spam" mappára (bal oldalt lentebb),
2. Majd nyissa meg a TavIRtól kapott levelet, ha itt megtalálja.
3. Kattintson az "Áthelyezése Érkezett-be" (jobb oldalt fent),
4. A "spam" mappából így az "Érkezett"-ek közé átkerül a levél.
5. Ha a TavIR levél spamként van megjelölve, akkor kattintson a "Nem spam" gombra.

Kapcsolódó oldalak:
- TavIR fórum

Forrásmunkák:
- HOAX-SPAM
- SPAM-Wikipedia

Tags: 

TavIR-Facebook